22 maart, 2011 · Rene Plasman Waarom houd ik me bezig met klantgerichtheid?

Feike Cats over Klantgerichteid Houden van Klanten

 


Feike Cats
Eigenaar 
Houden van Klanten

Een vraag zoals vele andere vragen. Een gekke vraag of juist niet? Klantgerichtheid is toch normaal? Dat doe je toch "gewoon". Daar hoef je toch geen extra aandacht aan te besteden?

De praktijk wijst uit dat vaak om de verkeerde redenen aandacht aan Klantgerichtheid wordt gegeven. Overigens niet te verwarren met Klantvriendelijkheid. 'Wie kent niet het beeld van de oma die geholpen wordt met oversteken, terwijl ze dat helemaal niet wil? Vaak zie je dit in humoristische programma's. Het is wel de kern van Klantgerichtheid. Vooraf is niet afgestemd hoe en of deze oma geholpen wil worden. Ze wordt met alle goede bedoelingen naar de overkant van de weg gebracht. Klantvriendelijkheid op en top. Of het Klantgericht is, valt nog te bezien. Stel eerst de controlevraag of uw eigen gedachte klopt met wat de Klant en stel de simpele vraag "waarmee kan ik u helpen?"

De belangrijkste reden om met Klantgerichtheid bezig te zijn, is naar mijn idee omdat het leuk is. Iedereen vindt het toch fijner om een compliment te krijgen dan een klacht? En iedereen wil zelf toch ook zo goed mogelijk geholpen worden? Klantgericht werken, geeft energie. Het maakt het werk leuker, zowel intern als extern.

Dat betekent vieren wat goed gaat en dat koesteren. En zeker ook kijken naar wat beter kan, maar dat niet de overhand laten krijgen. Vraag vooral ook aan je Klanten wat goed gaat.

Waar worden uw Klanten blij van? Een simpele vraag die bijna nooit letterlijk aan Klanten wordt gesteld. Waarom niet? Het antwoord daarop kan u veel wijzer maken. U zult zien dat het werkt. Veel plezier er mee!

Feike Cats is eigenaar van Houden van Klanten en specialiseert zich in het verbeteren van de klantgerichtheid in grote en kleine organisaties. In zijn geprezen boek "Theorie bestaat niet", benadert Feike gedreven en humoristisch klantgerichtheid vanuit de praktijk van elke dag.