19 april, 2013 · Rene Plasman Efficiënter werken, begint bij jezelf

Sinds jaar en dag weet men het; een beter milieu begint bij jezelf. Maar ook veranderen of verbeteren begint bij jezelf of, zo ook efficiënt werken. Iedereen kent hem wel, die ene collega, meestal verstopt in een stoffige iet wat ouderwets ingericht kantoortje achter in de gang. De collega die alles nog met de hand schrijft, de o zo gehate e-mailberichten met twee vingers tikt, met de muis naar de rechterbovenhoek gaat in plaats van met de cursor en die met behulp van typex gemaakte fouten herstelt. En dan te bedenken dat er een grote kans bestaat dat wij straks die ene collega zijn, en misschien zijn we die nu zelfs al een beetje aan het worden.

De snelheid waarmee de generatie die daadwerkelijk van geboorte met computers is opgegroeid met computers en de verschillende soorten software omgaat is bijna onevenaarbaar. Zij zijn niet meer naarstig opzoek naar het “ongedaan pijltje”, maar drukken gewoon ctrl-z in. Zij kopiëren en plakken niet met de rechter muisknop, maar met ctrl-c, ctrl-v, of door ctrl ingedrukt te houden tijdens het slepen. Zij gaan niet met de muis alle tabbladen één voor één af om te zoeken naar die ene uitstaande tab, maar maken simpelweg gebruik van alt-tab. En zij gebruiken geen rekenmachine om berekeningen uit te voeren. Hiervan kunnen wij als “verbeteraars”, als Black Belts en Green Belts, en  als veranderdeskundige nog veel van leren. Kortom efficiënt werken begint bij jezelf. En we moeten opschieten nu  het nog kan... ,want voor we het weten is Windows niet meer het standaard stuurprogramma of gebruiken we geen muis meer maar enkel nog een touchpad. Voordat we het weten zijn Word en Excel verleden tijd, net als WordPerfect en QuatroPro dat nu al zijn.

Als kleine hulp bij het efficiënter werken hebben we als vervolg op de 30 basisfuncties van minitab50 handige Excel (snel)functies in kaart gebracht, te vinden bij downloads, die het werken met Excel (en voor een deel ook aanverwante producten als Word, Visio en Powerpoint) voor de gemiddelde gebruiker een stuk eenvoudiger maakt.